Sezonowa pasta z bobu

Uwielbiam bób! Mogłabym go jeść niemalże w ilościach hurtowych. Najczęściej dodaję go do lekkich sałatek, dziś postanowiłam zrobić z niego pastę, a dokładniej mówiąc hummus, którego standardowo przyrządza się z ciecierzycy. Do tego garść świeżych liści mięty i melisy wprost z balkonowego ogródka, świeżutka oliwa i pyszna pasta gotowa! Idealna do pieczywa, świetnie sprawdza się jako dip do warzyw.

składniki:

  • 1/2 kg bobu
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki sezamu (lub gotowa pasta tahini)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna (tylko sok)
  • 10 łyżek dobrej oliwy
  • garść świeżej mięty (liście)
  • garść świeżej melisy (liście)
  • sól i pieprz do smaku
  • woda do regulowania konsystencji (zazwyczaj kilka łyżeczek)

Ugotowany i obrany ze skórki bób przekładamy do miksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek pasty. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.

Jedno przemyślenie o “Sezonowa pasta z bobu

Dodaj komentarz