Sernik dyniowy z kardamonem i tymiankiem

Połączenie dyni i tymianku w słodkim cieście sernikowym to jedno z najprzyjemniejszych połączeń jakie można sobie wyobrazić. I tu musicie uwierzyć mi na słowo!

Słodkie ciasta nie pojawiają się u nas zbyt często, no chyba, że jest ku temu wyjątkowa okazja. I była.

Kiedy w niedzielę spodziewaliśmy się gości, chciałam ich czymś zaskoczyć. Kulinarnie. Oprócz zupy dyniowej, której wszyscy jesteśmy wielkimi fanami i hiszpańskimi przysmakami przygotowanymi przez mojego męża, postanowiłam zrobić coś do popołudniowej kawy. Ponieważ zostało mi sporo dyni, pomyślałam, że może pójdę w tym kierunku… I tak oto natknęłam się na ciekawy przepis umieszczony na kwestii smaku – sernik dyniowy. No nic, szybka wizyta w pobliskim sklepie i w zasadzie już mogłam zabrać się do roboty, a tej, całkiem niewiele.

Kilka modyfikacji przepisu, bo jakżeby inaczej i oto i on!

Zdecydowanie nie jest to ciasto typu fit, ale od czasu do czasu warto zgrzeszyć ;))

sernik-dyniowy1

sernik dyniowy, fot. Joanna Schrade

 

potrzebne składniki:

  • 400 g dyni (użyłam trochę prowansalskiej i trochę hokkaido)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 kg twarogu sernikowego (podwójnie zmielonego)
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżka mielonego kardamonu
  • 1 opak budyniu waniliowego
  • świeże ziarna wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 3 jajka

spód:

  • 80 g masła
  • 250 g ciastek maślanych (patrzcie na skład!)

polewa:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 tabl czekolady
  • garść świeżego tymianku

Do roztopionego masła dodajemy zmielone na wiór ciastka maślane i mieszamy. Uzyskaną masę wykładamy dno blachy do pieczenia.

W międzyczasie dynię obraną ze skórki kroimy na małe kawałki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Miękką i ostudzoną dynię miksujemy na puree.

Do średniej wielkości miski wkładamy serek mascarpone, twaróg, cukier, wanilię, proszek budyniowy, jajka i zmiksowaną dynię. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera i przelewamy na spód ciastek. Pieczemy ok 80 minut w temperaturze 180 °C. Upieczone ciasto odkładamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce min. 1 godz.

Przed podaniem ciasto dekorujemy polewą czekoladową (kawałki czekolady z dodatkiem oleju kokosowego roztapiamy w kąpieli wodnej) i posypujemy świeżym tymiankiem.

 

 

 

Dodaj komentarz