Salmorejo – chłodnik hiszpański

Salmorejo to obok gazpacho, najbardziej popularny chłodnik kuchni andaluzyjskiej. Szybki w wykonaniu, tani, zdrowy i nieziemsko smaczny!

W południowej części Hiszpanii, skąd danie pochodzi, salmorejo podaje się w wersji na zimno, w towarzystwie chrupiącej, ciepłej szynki serrano i ugotowanego na twardo jajka, dzięki którym potrawa staje się treściwsza.

salmorejo – przepis

  • dojrzałe pomidory – 10 szt (można użyć pomidorów z puszki lub dobrej jakościowo passaty pomidorowej)
  • bagietka lub bułka pszenna (świetna okazja, by wykorzystać czerstwe pieczywo, uprzednio namoczone w wodzie)
  • oliwa – ok 1/2 szklanki
  • czosnek – 2 ząbki
  • ocet winny – 2 łyżki
  • sól do smaku – najlepiej świeżo mielona
  • szynka dojrzewająca serrano – kilka plasterków
  • jajko na twardo – opcjonalnie

Jak zrobić salmorejo?

Skórkę pomidorów nacinamy w krzyżyk. Warzywa wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, dzięki czemu łatwiej pozbędziemy się skórki.

Obrane pomidory przekładamy do miksera (użyłam szklanego kielichowego), dodajemy pieczywo, oliwę, obrany czosnek oraz ocet winny. Całość miksujemy na średnich obrotach, do czasu uzyskania gładkiego, pozbawionego grudek kremu. Doprawiamy do smaku solą. Schładzamy w lodówce ok 1,5-2 godzin.

Na chwilę przed podaniem na rozgrzanej patelni, bez użycia tłuszczu grillujemy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę do czasu aż stanie się delikatnie chrupiąca, ale nie twarda.

Zamiast szynki możemy użyć grzanek, mozzarelli lub tartego sera np. parmezanu.

Wszystkich miłośników kremowych zup zapraszam na pozostałe moje przepisy (link)

 

Dodaj komentarz