Sałatka ze szparagami, fetą i prażonym słonecznikiem

Sezon na szparagi nadal trwa, choć przyznam szczerze, że ceny w niektórych miejscach nie zachęcają do zakupu. Wczoraj będąc na bazarku koło centrum handlowego Sadyba, w większości budek, pęczek kosztował 12 zł. To całkiem sporo, tym bardziej, że jednym pęczkiem czteroosobowa rodzina raczej się nie naje.

Udało mi się jednak kupić piękne zielone szparagi w markecie i to za połowę ceny. W lodówce miałam kilka rozpoczętych produktów, postanowiłam je wykorzystać i zamienić w pyszną sałatkę, oczywiście dodając szparagi.

Do tej pory sosy do sałatek robiłam sama, albo po prostu skrapiałam je oliwą z oliwek. Teraz skorzystałam z gotowca – smakowego oleju kujawskiego (skład: rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 96,3%, pomidory 1,3%, czosnek 0,5%, bazylia 0,1%, aromaty: czosnku, pomidora i bazylii). Smak całkiem fajny, delikatny i aromatyczny.

potrzebne nam będą (porcja dla 1 osoby):

  • garść sałaty (użyłam mixu)
  • 3 zielone szparagi
  • 3 plastry papryki (użyłam czerwonej)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 plastry sera feta
  • 2 łyżki oliwek (użyłam czarnych wędzonych)
  • 3 łyżki oleju (użyłam kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
  • kawałek pieczywa

Sprawa prosta. Szparagi gotujemy (gotowałam na parze ok 12 min) i kroimy na mniejsze kawałki, pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem jednej łyżki oleju. Trzymamy na ogniu tak długo, aż się zarumieni. W międzyczasie mieszamy pozostałe składniki: sałatę, paprykę, pokrojoną w kostkę fetę, oliwki, ugotowane szparagi, grzanki i uprażone ziarna słonecznika. Na sam koniec polewamy olejem.

Smacznego!

2 przemyślenia o “Sałatka ze szparagami, fetą i prażonym słonecznikiem

Dodaj komentarz