Sałatka z ziołowym indykiem, jabłkiem i fetą

Wieczorem naszła mnie ochota na jakąś smaczną sałatkę, ale tym razem z jakimś mięsem. Być może to za sprawą Marcina, który kilka dni temu zachwalał moją sałatkę z truskawkami, ale zasugerował, że jednak on dodałby do niej mięso. Tak więc dziś sałatka wprawdzie bez truskawek, ale za to z jabłkiem (dla przełamania smaku) i mięchem! Myślę, że taka wersja spokojnie może służyć nie tylko jako kolacja, ale także i śniadanie (zakładam, że będzie to weekend, gdzie godzina podania pierwszego posiłku nie ma aż tak wielkiego znaczenia) oraz jako lunch.

składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • ok 400 gr filetu z indyka (można także użyć kurczaka)
  • 1 opak dowolnego mixu sałat
  • 2 pomidory (użyłam malinowych, można też użyć koktajlowych)
  • 1/4 opak sera feta
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko (najlepiej jakieś kwaśne)
  • grzanki

marynata/sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka tabasco
  • garść ziół (użyłam oregano i kolendry)
  • 1 cytryna
  • pieprz i sól

W miseczce przygotowujemy marynatę, do której dokładamy pokrojone w plastry mięso. Całość owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po godzinie mięso wraz z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy na 35 min do piekarnika nagrzanego do 175 °C. W międzyczasie do miseczki lub innego naczynia wrzucamy mix sałat, pokrojone pomidory, kawałki fety, obraną i startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w plastry jabłko. Dodajemy indyka, polewamy marynatą, posypujemy ziarnem słonecznika i grzankami.

Smacznego!

Jedno przemyślenie o “Sałatka z ziołowym indykiem, jabłkiem i fetą

Dodaj komentarz