Sałatka z quinoa, rukoli i batatów

Nowy tydzień, nowe wyzwania, nowe pomysły, także te kulinarne!

Jak to po weekendzie bywa czas na małe porządki w spiżarni i lodówce. Otwarte opakowanie komosy ryżowej (moje ostatnie odkrycie), z której kilka dni temu robiłam danie meksykańskie (przepis) zachęciło mnie do zrobienia czegoś smacznego, koniecznie lekkiego. Do tego rozpoczęta rukola i batat oraz jabłko prosto z sadu (pytajcie w sklepach o odmianę „holiday”. Odkryłam ją całkiem niedawno i z ręką na sercu przyznam, że tak dobrych jabłek w życiu nie jadłam!!). Całość polana wyrazistym dressingiem.

Wyszło pysznie, lekko i zdrowo! Część zjedzona na śniadanie w domu, część powędrowała do lunch boxa, będzie co jeść!

składniki:

  • quinoa
  • batat
  • jabłko
  • rukola
  • pomidory koktajlowe
  • oliwa
  • suszone zioła (użyłam prowansalskich)
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Quinoa gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (dodatkowo dodając łyżkę oliwy). Bataty obieramy, kroimy na kawałki (talarki lub kostka), rozkładamy na papierze do pieczenia, posypujemy ziołami, skrapiamy oliwą i zapiekamy do czasu, aż staną się miękkie (ok 15-20 min w zależności od piekarnika).

W miseczce mieszamy ugotowaną i ostudzoną quinoa, bataty, pomidory koktajlowe, pokrojone jabłka i rukolę. Całość polewamy sosem (sok z cytryny+oliwa+sól+pieprz).

Smaczności!

 

Dodaj komentarz