Sałatka z mango, słonecznikiem i fetą

Kiedy na dworze panują tak wysokie temperatury jak dziś, zupełnie nie chce mi się jeść, a że jeść jednak trzeba, to stawiam na lekkie sałatki. Są one świetne zarówno na śniadanie, jak i na kolację, doskonale sprawdzają się też jako dodatek do potraw z grilla. No i co dla mnie najważniejsze, nie wymagają długiego przebywania w kuchni.

W lodówce miałam roszponkę,trochę fasolki, rozpoczętą fetę i mango. W spiżarni znalazłam pestki słonecznika a na balkonie proszącą się już o ścięcie kolendrę. I tym sposobem powstał pomysł na sałatkę. Do tego wyrazisty sos, chrupiące grzanki i kieliszek schłodzonego, białego wina. Kolacja idealna 🙂

potrzebne składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1 opak. roszponki
  • 1/2 mango
  • ok 200 g fasolki szparagowej
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 4 plastry sera feta
  • garść świeżej kolendry

sos:

  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 mała papryczka chilli (to ile jej dacie, zależy od tego jaki poziom ostrości potraw lubicie)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 cytryny

Składniki układamy warstwowo w miseczce – roszponkę, obrane i pokrojone mango oraz ugotowaną w lekko osolonej wodzie fasolkę. W małej miseczce robimy sos – cebulę szatkujemy, papryczkę pozbawiamy nasion, po czym kroimy ją na cieniutkie paseczki. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz sos sojowy. Mieszamy i polewamy naszą sałatkę. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i podprażone nasiona słonecznika. Sałatką podajemy z plastrem fety oraz z chrupiącym pieczywem.

Smacznego!

Dodaj komentarz