Sałatka z granatem, orzechami, miętą i kaszą kuskus

Przed nami kilkugodzinna podróż samochodem. Jedno jest pewne, prędzej czy później trzeba będzie się zatrzymać by rozprostować nogi i … zjeść drugie śniadanie. Przygotowałam się więc na tę okoliczność i wczoraj wieczorem zrobiłam smaczną, sycąca i prostą sałatkę, która z pewnością zaspokoi nasz głód.

Sałatka z granatem, orzechami, balkonową miętą marokańską i kaszą kuskus to świetny pomysł zarówno na śniadanie, kolację, jak i posiłek do pracy czy dodatek do grillowanych potraw. Jest zdrowa, smaczna, prosta i można ją zrobić na milion różnych sposobów wymieniając poszczególne składniki.

składniki:

  • 1 szkl kaszy kuskus
  • 1 granat
  • 1 szkl orzechów włoskich
  • ser pleśniowy – niewielka ilość (można minąć)
  • garść liści świeżej mięty
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Kaszę zalewamy wrzątkiem, ok 2 cm powyżej poziomu kaszy, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. W międzyczasie kroimy ser, orzechy na mniejsze kawałki, wydobywamy ziarna granatu. W oddzielnej miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy, całość posypujemy listkami mięty.

Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu!

Dodaj komentarz