Sałatka z bobem, rukolą i malinami

Były szparagi, była fasolka szparagowa, przyszedł czas na bób.

Bób jest  doskonałym źródłem białka, jest więc świetną alternatywą dla mięsa. Zawiera też dużo witamin, zwłaszcza kwasu foliowego, dlatego też polecany jest osobom cierpiącym na anemię. Polecany jest też osobom z wysokim poziomem cholesterolu, ale powinni na niego uważać chorzy na dnę moczanową. To tyle w kwestii wymądrzania.

Jeśli chodzi o sałatkę, to zdecydowanie jest to moja bajka. Bardzo szybka w przygotowaniu (kilka minut trzeba jednak pogotować bób, jednak przy garnku stać nie musimy), bardzo smaczna, zdrowa i syta.

Przepis podpatrzyłam na stronie kwestiasmaku.com, jednak nieco go zmodyfikowałam.

potrzebne składniki:

  • bób
  • rukola
  • czosnek
  • maliny
  • cytryna
  • sól i pieprz
  • oliwa truflowa (jeśli nie macie, możecie użyć zwykłej)

Ugotowany i obrany ze skórki bób mieszamy z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy maliny i rukolę. Całość porządnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.

Smacznego!

Dodaj komentarz