Sałatka z batatem

Sałatka ze słodkim ziemniakiem, nic dodać, nić ująć tylko jeść! Zdrowo, szybko (pomijając czas pieczenia kiedy to w zasadzie w kuchni nie jestem potrzebna) i smacznie.

sałatka z batatem

  • bataty (2 średnie szt)
  • pomidory koktajlowe (ok 10-12 szt)
  • dymka – część zielona (porządna garść)
  • rukola (lub tak jak w moim przypadku – roszponka)
  • feta (ilość wedle uznania)
  • oliwa (najlepiej z pierwszego tłoczenia – 2 łyżki)
  • ocet winny (użyłam z szalotki – ilość wedle uznania, u mnie ok 1,5 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony)

Umyte bataty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej godzinę.

W międzyczasie w miseczce mieszamy oliwę z octem winnym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną dymkę oraz pomidory koktajlowe (u mnie pokrojone na mniejsze części), całość mieszamy i odkładamy na chwilę do lodówki by smaki się przegryzły.

Kiedy bataty będą miękkie, obieramy je ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na rukoli (lub roszponce) rozłożonej na talerzu. Dodajemy pomidorki wraz z sosem, całość posypujemy pokruszoną fetą.

Tak przygotowana sałatka świetnie smakuje z pieczywem (np. żytnim, gruboziarnistym) delikatnie podpieczonym (przez co przyjemnie chrupiącym) w piekarniku.

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „5 składników”

Lubisz sałatki? Koniecznie zajrzyj na inne moje propozycje, może któraś z nich Cię zainspiruje

 

Dodaj komentarz