Soczysty arbuz, słonawa grecka feta, świeża, aromatyczna mięta marokańska i słodko-ostra cebula a do tego domowy sos winegret z dodatkiem kwaśnej cytryny to składniki absolutnie genialnej sałatki, która całkiem niedawno stała się prawdziwym hitem na naszym stole.
Wiem, wiem… połączenie na pierwszy rzut oka może wydawać się dość kontrowersyjne, jednak uwierzcie mi – smak jest obłędny!
Sałatka z arbuzem to świetna propozycja na wakacyjne śniadanie czy kolację. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do grilla oraz lekkie danie lunchowe.
sałatka z arbuzem – przepis:
- arbuz (dobrze aby był mocno schłodzony)
- feta (i tu nie ma co zastanawiać się nad zamiennikami – musi być oryginalna, grecka)
- garść świeżej mięty
- czerwona cebula
- opcjonalnie – ziarna słonecznika lub dyni
sos winegret:
- oliwa
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy (opcjonalnie z szalotki lub winny)
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie – odrobina ziół prowansalskich
Wszystkie składniki sosu przekładamy do zamykanego pojemniczka (na przykład niewielkiego słoiczka) i energicznie mieszamy.
Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Posypujemy posiekaną miętą i ziarnami. Całość polewamy dobrze wymieszanym sosem.
Jeśli szukacie innych pomysłów na sałatki, zajrzyjcie na bloga
Co o tym myślisz?