Jestem zdecydowanie osobą ciepłolubną, a że pogoda za oknem jest jaka jest – ni to zima ni to wiosna, postanowiłam zrobić zdrową, zieloną sałatkę w kolorze zielonym, który kojarzy mi z wiosną, Może wiosna szybciej nadejdzie? Ech marzenie, ale co tam, próbować trzeba 🙂
potrzebne nam będą:
- 1 opak bobu (niestety mrożony)
- 1 opak świeżego szpinaku
- 2 kiwi (możecie użyć oczywiście innych owoców)
- kasza jaglana (1 szkl kaszy ugotowana według przepisu podanego na opakowaniu)
- 1/2 kostki prawdziwej, greckiej fety
- sos: 5 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 soku z cytryny, 1/2 łyżki miodu, sól i pieprz do smaku
Ugotowany i obrany ze skórki bób, zblanszowany szpinak i ugotowaną kaszę jaglaną wrzucamy do miski. Delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojone kiwi i kawałki fety. Na to obowiązkowo sos i porządnej wielkości talerz, bo sałatka jest przepyszna!
Osoby chore na kandydozę oczywiście rezygnują z miodu w sosie i kiwi, którego zastępują grejpfrutem 🙂
Smacznego aktywnego dnia!
Co o tym myślisz?