Sałatka z tuńczykiem i przepis na sos winegret

Sałatka z tuńczykiem, bobem, pomidorami, cebulą, do tego domowy sos winegret to sprawdzony przepis na szybkie, zdrowe fit zarówno śniadanie, lunch jak i kolację. Wykonanie mega proste i mega szybkie, z produktów ogólnodostępnych.

sałatka z tuńczykiem:

  • rukola
  • bób (konserwowy lub świeży)
  • pomidory suszone (lub świeże np. koktajlowe)
  • czerwona cebula
  • tuńczyk w sosie własnym (odcedzony. Kupując tuńczyka wybierajmy ten w kawałku a nie rozdrobniony)

Do umytej i osuszonej rukoli dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone pomidory i odsączony bób i mięso z tuńczyka. Całość polewamy sosem winegret.

sos winegret przepis:

  • ocet balsamiczny (1 łyżka)
  • oliwa (5 łyżek)
  • musztarda (1 łyżka)
  • woda (1 łyżka)
  • miód (1 łyżka)
  • cytryna (sok z połówki)
  • czosnek (1 ząbek)
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i miksujemy – tu świetnie sprawdzi się blender np. kielichowy lub tzw. żyrafa

Szukasz przepisu na sałatki? Kilka moich propozycji znajdziesz tutaj

 

 

 

Dodaj komentarz