Sałatka z tuńczykiem, awokado i gruszką

Awokado w wielu krajach stosowane jest jako zamiennik masła. I bardzo dobrze, gdyż jest ono cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) a podnoszą poziom dobrego (HDL). W Polsce częściej spotykane jest w postaci popularnego dipu zwanego guacamole, oraz jako składnik sałatek.

Dzisiejsza sałatka to ciekawe połączenie smaku awokado i tuńczyka z lekko kwaśnym sosem, ostrymi kiełkami rzodkiewki i słodką gruszką

potrzebne nam będą:

  • 1/2 opakowania mixu sałat
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • garstka kiełków rzodkiewki (lub innych)
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1/2 gruszki
  • sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, odrobina soli i pieprzu, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka tymianku, sok z połowy cytryny

Sałatka ta jest idealna zarówno na śniadanie jak i na kolację a także danie lunchowe dla osób chcących być fit 🙂

 

Dodaj komentarz