Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli

Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli to kolejna propozycja z biedronkowej gazetki z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, którą skusiłam się zrobić. Jak dla mnie super, choć oczywiście zmieniłam sos i zamiast proponowanego sosu z oliwy, octu z białego wina i sosu piri piri zrobiłam najprostszy sos winegret, który moim skromnym zdaniem jest dużo bardziej wyrazisty i lepiej komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki.

sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli:

  • fasola czerwona (1 puszka)
  • tuńczyk w sosie własnym (duże kawałki, 1 puszka)
  • papryka czerwona (1 niewielka)
  • ogórek (najlepiej gruntowy, 2 szt)
  • cebula czerwona (1 mała)
  • kalarepa (1/2)

sos winegret przepis:

  • oliwa
  • sok z cytryny (lub ocet winny)
  • musztarda
  • sól i pieprz do smaku

Czerwoną fasolę odcedzamy (płyn tzw. aquafaba warto zachować i wykorzystać na przykład do zrobienia ciasta) i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka, cebulę, kalarepę oraz odcedzonego tuńczyka. Całość polewamy sosem winegret i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowana sałatka świetnie smakuje z ciepłym, chrupiącym pieczywem.

Dodaj komentarz