Sałatka śledziowa

Co tu dużo pisać? – pyszna jest!

Przepisów na sałatkę śledziową jest całe mnóstwo. Podstawą każdej jest śledź, reszta to już kwestia indywidualna: ziemniaki, ogórki, cebula, buraki ale też i papryka świeża lub konserwowa, rodzynki, ananas, mango. Jedynym słowem mówiąc co kto lubi, co kto ma, co kto może.

sałatka śledziowa

  • śledzie – matiasy (3 płaty, polecam te, z certyfikatem MSC,
  • ziemniaki (3-4 szt, najlepiej sprawdzą się sałatkowe, czyli takie, które po ugotowaniu nie rozpadną się)
  • kukurydza konserwowa (1 puszka)
  • ogórki kiszone (3 szt)
  • cebula (użyłam czerwonej, 1 średnia)
  • pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony)
  • sos sojowy (niewielka ilość) lub sól do smaku
  • szczypiorek (ilość wedle uznania)
  • musztarda (użyłam sarepskiej, 1 łyżka)
  • majonez (2 łyżki)
  • opcjonalnie – dowolne kiełki

Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, ogórki i szczypiorek, dokładamy odsączoną kukurydzę i pokrojone w kostkę matiasy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, sosem sojowym, musztardą i majonezem. Całość dokładnie mieszamy, odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia się smaków.

sałatka śledziowa

sałatka śledziowa

Tak przygotowana sałatka najlepiej smakuje następnego dnia.

Pamiętajcie, by kupując ryby wybierać te, z certyfikatem MSC. Niebieski znaczek umieszczony na opakowaniu oznacza, że wybrane przez nas produkty pochodzą z przyjaznych środowisku, legalnych i kontrolowanych łowisk, czyli takich, w których połowy prowadzone są w sposób rozważny a nie rabunkowy i nie zagrażający całej populacji. 

Więcej informacji o kampanii, jak i przepis na tatar ze śledzia znajdziecie tutaj

 

Dodaj komentarz