Sałatka z mango, papryką i groszkiem cukrowym

Jedna sałatka a tyle smaków! Z jednej strony słodycz i delikatna cierpkość mango, z drugiej ostrość, kwaśność i słodkość sosu, do tego piękna gra intensywnych kolorów. Wiosna idzie, jak nic!

Sałatka z mango stanowić może samodzielne danie, może być też dodatkiem do czegoś bardziej konkretnego tak jak i u nas – do cevapcici (przepis) i ryżu. Świetnie pasować będzie też do krewetek oraz makaronu ryżowego.

sałatka z mango

  • mango (1 dojrzały owoc)
  • papryka czerwona (1 szt)
  • papryczka chili dla wyostrzenia smaku – ilość wedle uznania
  • cebula szalotka (lub szczypior)
  • groszek cukrowy (garść)
  •  świeże liście kolendry

sos:

  • czosnek (1 duży, posiekany ząbek)
  • sos sojowy (3 łyżeczki)
  • sos rybny (1 łyżka)
  • olej sezamowy (2 łyżki)
  • miód (1 łyżka)
  • sok z limonki (lub cytryny, 3 łyżeczki)

dodatki do sałatki: sezam, pistacje, świeże liście mięty

Obrane ze skórki mango oraz paprykę czerwoną kroimy w cienkie paski tzw. julienne i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, szalotkę oraz groszek cukrowy. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos – posiekany czosnek łączymy z sosem sojowym, sosem rybnym, olejem sezamowym, miodem i sokiem z limonki.

Warzywa łączymy z sosem, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki w celu schłodzenia na ok 10 minut. Przed podaniem sałatkę posypujemy kolendrą.

azjatycka sałatka z mango

azjatycka sałatka z mango

 

Dodaj komentarz