Sałatka kuskusowa z pieczonym batatem, fetą i malinami

Jak to niewiele człowiekowi potrzeba do pełni szczęścia, szczególnie w październikowy, szary poranek… kubek ciepłej kawy ze spienionym mlekiem i odrobina pysznej, lekkiej, soczyście kolorowej sałatki.

Kuskus jest w kuchni produktem bardzo wdzięcznym – smacznym (o ile zestawiony z wyrazistymi smakami, bo sam w sobie niestety jest dość bezsmakowy), sytym i tanim, a na dodatek mega szybkim w przygotowaniu, bo niewymagającym gotowania. Stanowi świetną bazę do wszelkiego rodzaju lekkich sałatek!

składniki:

  • 1/2 szkl kuskus
  • 1 szkl wrzącej wody (lub bulionu)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średni batat
  • 3 plastry fety
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki bakalii
  • szczypta soli
  • maliny (lub inne lekko kwaśne owoce typu jabłka, winogrona)

Kuskus przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, dodajemy oliwę i przykrywamy talerzykiem na ok. 5 minut.

Batata obieramy ze skórki, kroimy w średnią kostkę, przekładamy na papier do pieczenia, delikatnie solimy i zapiekamy ok 15 w temp. 180°C.

Do wystudzonej kaszy dodajemy upieczone bataty, pokruszoną fetę (u mnie schowała się pod kuskusem), posiekaną natkę, bakalie i owoce.

Dodaj komentarz