Sałatka z kaszą jaglaną, jabłkiem, awokado, fetą i czarnuszką

Kolejny raz zrobiłam ten sam błąd – poszłam na zakupy z pustym brzuchem. W jednej chwili w koszyku wylądowały produkty, które jak się potem okazało były już w domu, między innymi cztery opakowania kaszy jaglanej. Doszło piąte…

… na szczęście oprócz kaszy miałam też rozpoczętą fetę, kilka awokado, hurtową ilość jabłek, sporą ilość orzechów włoskich od rodziców z działki i trochę świeżych ziół w doniczce. Będzie sałatka, to pewne! Z czarnuszką.

Czarnuszka, zwana też „czarnym kminem” lub „złotem faraonów” niegdyś używana była jako zamiennik pieprzu. Dziś znajduje zastosowanie zarówno w kosmetyce, kuchni jak i lecznictwie. Te niepozorne, małe, czarne nasiona przypominające nieco czarny sezam, o specyficznym korzennym, pikantnym smaku posiadają udowodnione naukowo właściwości antynowotworowe, przeciwwrzodowe, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. W medycynie tradycyjnej stosowane są także w schorzeniach alergicznych – astmie, egzemach czy AZS. Czarnuszka bogata jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (A, E, B1, B3 i B6) oraz składniki mineralne takie jak selen, magnez, wapń, cynk, żelazo i potas.

 

składniki:

  • 100 g (1 woreczek) kaszy jaglanej
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnie awokado
  • 3-4 plastry fety
  • garść świeżych ziół (idealnie pasuje kolendra, bazylia lub mięta)
  • garść ulubionych orzechów (użyłam włoskich z działki rodziców)
  • czarnuszka – ilość wedle uznania

dressing:

  • oliwa dobrej jakości
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną mieszamy z pokrojonym jabłkiem, awokado, fetą, posiekanymi ziołami i orzechami. Całość polewamy dressingiem, dokładnie mieszamy, posypujemy czarnuszką.

Miłego dnia kochani!

 

 

Dodaj komentarz