Sałatka z kalafiorem i selerem naciowym

W zasadzie można by o niej napisać sałatka ziemniaczana, gdyby nie fakt, że ziemniaki zostały w tym przypadku zastąpione kalafiorem. Tak więc jest to sałatka niby ziemniaczana, ale w wersji light. Łatwa i szybka w przygotowaniu, bezglutenowa bomba witaminowa. Jest idealnym dodatkiem do wszelkich mięsnych dań pieczonych i grillowanych, świetnie sprawdza się podczas pikników (kiełbacha prosto z ogniska a do tego ta sałatka…ach!).

przepis:

  • dwie pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego
  • średnia główka kalafiora (ugotowany w lekko osolonej wodzie, należy jedynie pamiętać aby był all dente!)
  • średnia cebula czerwona drobno pokrojona
  • 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
  •  posiekana natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • odrobina musztardy domowej
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Osoby, które nie są na diecie mogą oczywiście zrobić wersję klasyczną czyli użyć ziemniaków zamiast kalafioru i wyjdzie z tego prawdziwa sałatka ziemniaczana, chociaż ta będzie zdecydowanie cięższa.

A tak przy okazji kilka ciekawostek, bo nie wszyscy wiedzą, że:

Seler naciowy posiada wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych. Bogaty jest w witaminy A, B, C, E a także żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, pobudza przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn a także…pozytywnie wpływa na popęd płciowy dlatego też uważany jest za afrodyzjak!

Seler naciowy jest niskokaloryczny, 100 g warzywa zawiera 13 kcal, gdyż w 94% składa się z wody!

Dodaj komentarz