Sałatka z fasolką szparagową i słonecznikiem

Wszelakie sałatki lubię z kilku powodów: są smaczne, zdrowe, nie można ich przypalić, można je zrobić praktycznie ze wszystkiego co mamy w lodówce, a przede wszystkim robi się je w kilka minut.

Sprawa prosta, bo wystarczy tylko dodać:

  • mix sałat
  • świeży ogórek
  • pomidory koktajlowe
  • ugotowana (ale nie rozgotowana!) zielona fasolka szparagowa
  • sól (tu użyłam zieloną sól morską z Bretanii, ale oczywiście może być taka, jaka aktualnie jest w kuchni)
  • odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ziarna słonecznika
  • oliwa z oliwek z dodatkiem pesto

Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, lunch w pracy czy na kolację. Mi najbardziej smakuje z chrupiącym chlebem! (chleb na zakwasie włożony na kilka minut do piekarnika)

Dodaj komentarz