Rukola, ser pleśniowy, maliny – kolorowa i lekka sałatka na lato

Po truskawkach przyszedł sezon na maliny. Uwielbiam ich smak, choć niekoniecznie przepadam za ziarenkami wchodzącymi między zęby.

Maliny w połączeniu z rukolą, serem pleśniowym i wyrazistymi suszonymi pomidorami w zalewie dla złamania smaku, to iście wytrawna kompozycja i świetny pomysł na letnią sałatkę. Dodatek kiełków (w moim przypadku chrupiącej soczewicy), oliwy, soku z cytryny i grzanek z pełnoziarnistego pieczywa stanowią doskonały, zbilansowany posiłek. Niewielka ilość składników, a efekt doskonały. Tak przygotowana sałatka jest idealna zarówno na śniadanie jak i na kolację. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych dań, a także jako posiłek lunchowy.

składniki:

  • garść rukoli
  • kilka plasterków sera pleśniowego
  • kilka pomidorów suszonych w zalewie
  • garść malin
  • garść kiełków soczewicy (lub innych)
  • sok z cytryny
  • oliwa (użyłam truflowej)
  • grzanki z pieczywa pełnoziarnistego (lub kromka pieczywa)

Przygotowanie:

Rukolę opłukujemy pod bieżącą wodą i wykładamy na talerz (lub miseczki). Dodajemy plasterki sera i pomidorów, świeże maliny oraz kiełki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.

Dodaj komentarz