Pyszne leczo z cukinii i czerwonej papryki

Wczoraj przyjechała do nas mama. Zawsze kiedy mamy gości staram się przygotować dla nich to, co lubią najbardziej, tyle, że nieco po mojemu 😉 Upiekłam więc sernik z pomarańczą na kruchym spodzie, o którym napiszę nieco później, ugotowałam leczo, które mama uwielbia i zrobiłam sałatkę jarzynową. Czyli tak po polsku i domowo. Z ciastem było nieco więcej roboty, ale dwie pozostałe potrawy robi się błyskawicznie.

potrzebne składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • 1 duża cebula (użyłam czerwonej)
  • 2 puszki pomidorów (krojone, bez skórki)
  • 1 duża papryka (użyłam czerwonej)
  • 1 średnia kiełbasa (użyłam podwawelskiej), wegetarianie to oczywiście pomijają
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • nieco oleju do smażenia

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, kiełbasę i paprykę. Jeśli lubicie potrawy z kiełbasą możecie dać jej więcej. Gdybym leczo robiła dla siebie, nie dałabym jej wcale, no ale mama lubi… 😉 Kolejny krok, to dołożenie pomidorów z puszki oraz cukinii obranej ze skórki i pokrojonej w dużą kostkę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem tak długo, aż cukinia nieco zmięknie.

leczo2

Tak przygotowane danie spokojnie można schować do pojemniczka i zabrać do pracy. Wystarczy jedynie podgrzać.

Smacznego!

 

Jedno przemyślenie o “Pyszne leczo z cukinii i czerwonej papryki

Dodaj komentarz