Rozgrzewająca zupa wege z soczewicy

Ciężko określić dzisiejszą pogodę, bo ni to zimno, ni to ciepło. Organizm trochę wariuje. W nocy padał deszcz, do południa świeciło słońce, po południu było już szaro i buro…

Wczoraj, podczas zakupów zaopatrzyłam się w 2 opakowania ciecierzycy. Z jednej porcji powstał hummus, a z drugiej rozgrzewająca zupa, z dodatkiem kurkumy i curry. Fajna, bardzo smaczna i sycąca zupa wegańska i wegetariańska, idealna na takie „nijakie” dni…

potrzebne składniki:

  • 10 łyżek namoczonej ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku polskiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 średnie ziemniaki (ale niekoniecznie)
  • 1/4 pęczka natki pietruszki lub kolendry
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku

Soczewicę moczymy w wodzie ok 12 godzin. Wystarczy po prostu wsypać ją do sporego garnka i zalać sporą ilością wody. Pamiętajcie, że soczewica zacznie pęcznieć, a wody ubywać więc płynu nie żałujcie 😉 Po tym czasie możemy szaleć w kuchni.

Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną drobną kostkę, po czym wrzucamy do garnka. Dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy ok 4 minut, a następnie dodajemy pomidory w puszce i soczewicę. Dodajemy przyprawy – curry, kurkumę i pieprz. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1-1,5 godz, do czasu aż soczewica zmięknie. Czas gotowania w przypadku różnych kuchenek może się różnić, dlatego co jakiś czas wystarczy próbować smakować. Na sam koniec doprawiamy solą. Przekładamy do miseczek/talerzyków i posypujemy świeżą natką.

Tak przyrządzona zupa, świetnie smakuje z ciepłym chlebkiem pita.

3 przemyślenia o “Rozgrzewająca zupa wege z soczewicy

  1. A czy do zupy nie powinno się dodać jeszcze wody? Bo ja dałam 1/5 litra a i tak wyszła mi gęsta… A bez wody to wygląda jak taka papka…

    • Wszystko zależy od tego jaką konsystencja zupy Ci odpowiada. Jeśli jest za gęsta oczywiście można dodać wody albo bulionu, ja nie dodawałam 🙂

Dodaj komentarz