Rolada szpinakowa z łososiem

Wyglądają nieco jak rolki sushi, choć nie mają ryżu. Zamiast niego sporo szpinaku i dla przełamania smaku nieco serka śmietankowego. Jak dla mnie, rewelacyjna przystawka i ciekawy pomysł na niecodzienne śniadanie.

składniki:

  • 350 g szpinaku (użyłam świeżego, ale może być też mrożony)
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g wędzonego łososia
  • 1 opak serka śmietankowego (lub innego) typu almette
  • szczypta soli i pieprzu

Szpinak siekamy (jeśli używamy mrożonego, najpierw rozmrażamy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody) przekładamy do miski, dodajemy żółtka, sól, pieprz i ubite na sztywno białka. Dokładnie mieszamy. Uzyskaną masę szpinakową wylewamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, formujemy kwadrat. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Kiedy ciasto ostygnie, zdejmujemy papier. Nakładamy warstwę serka, układamy łososia, całość zwijamy tworząc roladę. Owijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Roladki świetnie smakują z sosem sojowym!

 

Dodaj komentarz