Risotto z borowikami

Kiedy usłyszałam w mediach, że w lasach więcej jest grzybów niż grzybiarzy pomyślałam sobie, że warto sprawdzić tę informację osobiście, tym bardziej, że grzybobranie ma na mnie bardzo dobry wpływ – wycisza mnie, relaksuje i poprawia nastrój. Tak się złożyło, że akurat byliśmy w mojej rodzinnej Bydgoszczy, więc nadarzyła się okazja, by w większym gronie wybrać się do Borów Tucholskich. Chwyciliśmy wiadra, noże i ruszyliśmy z nadzieją…

Nie wierząc własnym oczom, w ciągu godzinki uzbieraliśmy trzy pełne wiadra pięknych, sporej wielkości grzybów, wśród nich maślaki, borowiki, kanie a nawet kurki! Tym razem media nie kłamały :))))

risotto-warsztaty3grzyby w Borach Tucholskich, fot. Joanna Schrade

Większość naszych zbiorów od razu poszła do suszenia, do zimowych potraw będzie jak znalazł! Z kolejnej części leśnych zdobyczy, siostra zrobiła zupę grzybową, a z tego co pozostało przygotowałam risotto, które jakiś czas temu robiłam na warsztatach kulinarnych w Polish Your Cooking, prowadzonych przez Michała Piosika.

risotto-warsztaty1składniki risotto, fot. Joanna Schrade

składniki:

  • 200g ryżu arborio
  • 50 ml oliwy 
  • 1 łyżka masła 
  • 2-3 szalotki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 100ml białego wina  
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,75l bulionu warzywnego 
  • 30g suszonych borowików (lub innych suszonych grzybów)
  • 100g świeżych borowików 
  • starty twardy ser typu grana padano, parmezan, pecorino
  • natka pietruszki do posypania – ilość wedle uznania

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby namaczaj w 0,25l zimnej wody przez kilka godzin

2. Oczyść grzyby z ziemi i mchu a następnie pokrój w plasterki

3. W dużym garnku rozgrzej masło na dość mocnym ogniu i podsmaż grzyby na złoto, nie dopuszczając, żeby puściły wodę (jeżeli będą miały zbyt niską temperaturę zaczną się gotować, zamiast smażyć). Podsmażone grzyby odłóż na bok

4. Do garnka wlej oliwę i wrzuć całe, rozgniecione ząbki czosnku. Podsmaż na złoto i odłóż na bok

5. Dorzuć poszatkowaną cebulę i zeszklij ją

6. Dodaj ryż i obsmażaj dopóki nie stanie się trochę mniej przejrzysty

7. Dolej wino i gotuj, dopóki większość  nie wyparuje

8. Zmieszaj wodę z moczenia grzybów i bulion. Gorącym płynem podlewaj ryż w garnku. Nie wlewaj całego bulionu od razu, rób to powoli, wlewaj po szklance i czekaj, aż ryż wchłonie całość. Powtarzaj czynność dopóki ryż nie będzie al dente

9. Pod koniec dorzuć poszatkowany czosnek, pokrojone grzyby z moczenia oraz te smażone

10. Całość powinna mieć konsystencję bardzo gęstej zupy, nie może być sucha

11. Podawaj posypane tartym serem i posiekaną pietruszką

 

2 przemyślenia o “Risotto z borowikami

  1. Zazdroszczę tego grzybobrania. Uwielbiam spacery po lesie wszelkiego rodzaju. A w tym roku to już chyba za późno. Choć jeszcze szansa przede mną w najbliższy długi weekend, do lasu będzie niedaleko 🙂
    Ciekawie zapowiadający się przepis 🙂

Dodaj komentarz