Kiedy usłyszałam w mediach, że w lasach więcej jest grzybów niż grzybiarzy pomyślałam sobie, że warto sprawdzić tę informację osobiście, tym bardziej, że grzybobranie ma na mnie bardzo dobry wpływ – wycisza mnie, relaksuje i poprawia nastrój. Tak się złożyło, że akurat byliśmy w mojej rodzinnej Bydgoszczy, więc nadarzyła się okazja, by w większym gronie wybrać się do Borów Tucholskich. Chwyciliśmy wiadra, noże i ruszyliśmy z nadzieją…
Nie wierząc własnym oczom, w ciągu godzinki uzbieraliśmy trzy pełne wiadra pięknych, sporej wielkości grzybów, wśród nich maślaki, borowiki, kanie a nawet kurki! Tym razem media nie kłamały :))))
grzyby w Borach Tucholskich, fot. Joanna Schrade
Większość naszych zbiorów od razu poszła do suszenia, do zimowych potraw będzie jak znalazł! Z kolejnej części leśnych zdobyczy, siostra zrobiła zupę grzybową, a z tego co pozostało przygotowałam risotto, które jakiś czas temu robiłam na warsztatach kulinarnych w Polish Your Cooking, prowadzonych przez Michała Piosika.
składniki risotto, fot. Joanna Schrade
składniki:
- 200g ryżu arborio
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka masła
- 2-3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 100ml białego wina
- sól i pieprz do smaku
- 0,75l bulionu warzywnego
- 30g suszonych borowików (lub innych suszonych grzybów)
- 100g świeżych borowików
- starty twardy ser typu grana padano, parmezan, pecorino
- natka pietruszki do posypania – ilość wedle uznania
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby namaczaj w 0,25l zimnej wody przez kilka godzin
2. Oczyść grzyby z ziemi i mchu a następnie pokrój w plasterki
3. W dużym garnku rozgrzej masło na dość mocnym ogniu i podsmaż grzyby na złoto, nie dopuszczając, żeby puściły wodę (jeżeli będą miały zbyt niską temperaturę zaczną się gotować, zamiast smażyć). Podsmażone grzyby odłóż na bok
4. Do garnka wlej oliwę i wrzuć całe, rozgniecione ząbki czosnku. Podsmaż na złoto i odłóż na bok
5. Dorzuć poszatkowaną cebulę i zeszklij ją
6. Dodaj ryż i obsmażaj dopóki nie stanie się trochę mniej przejrzysty
7. Dolej wino i gotuj, dopóki większość nie wyparuje
8. Zmieszaj wodę z moczenia grzybów i bulion. Gorącym płynem podlewaj ryż w garnku. Nie wlewaj całego bulionu od razu, rób to powoli, wlewaj po szklance i czekaj, aż ryż wchłonie całość. Powtarzaj czynność dopóki ryż nie będzie al dente
9. Pod koniec dorzuć poszatkowany czosnek, pokrojone grzyby z moczenia oraz te smażone
10. Całość powinna mieć konsystencję bardzo gęstej zupy, nie może być sucha
11. Podawaj posypane tartym serem i posiekaną pietruszką
Co o tym myślisz?