Risotto czyli włoskie klimaty na talerzu

Tak bardzo brakuje mi już słońca, że podświadomie wyszukuję potraw, które kojarzą mi się z ciepłymi krajami i wakacjami.

Dziś padło na Włochy i popularne w tym kraju risotto. Wprawdzie bez dodatku wina i mięsa, ale równie smaczne.

składniki (porcja dla 2 osób):

  • 1 średnia cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 pieczarek
  • brokuły
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżki sosu sojowego
  • 1 szkl ryżu arborio

Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Brokuły, ok 5 min gotujemy na parze, kroimy na kawałki, a następnie wraz z pokrojoną papryką, cebulą i pieczarkami podsmażamy na oleju rzepakowym. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy olej sezamowy, sojowy oraz pestki dyni. Trzymamy na ogniu ok 3 min. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i od razu przekładamy na talerze.

Risotto jest bardzo syte, dlatego też nie ma sensu nakładania na talerz wielkich porcji.

Smacznego!

Dodaj komentarz