Racuchy jabłkowo-bananowe

Wika poprosiła mnie dzisiaj o zrobienie racuchów. Całe wieki ich nie robiłam, więc zjadłyśmy z przyjemnością, choć  przyznam, że stanie w kuchni nad rozgrzaną patelnią, przy takich upałach do przyjemnych nie należy. Na szczęście samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki są niemal zawsze dostępne w każdym domu.

potrzebne składniki (wychodzi ok 20 szt):

  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 2 jabłka
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl mleka
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • jogurt naturalny
  • dowolne owoce (dodałam czerwonej porzeczki i borówki)
  • olej do smażenia

Jajko, mąkę, mleko i sodę mieszamy w misce, najlepiej za pomocą miksera (na wysokich obrotach). Dodajemy obrane ze skórki i starte na małych oczkach owoce. Ponownie mieszamy. Smażymy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuszki można posypać cukrem pudrem, lub tak jak my polać odrobiną jogurtu naturalnego i dodać dowolne owoce.

Smacznego!

Dodaj komentarz