Pyszna zupa z cykorii i pora

No i nadeszła pora na cykorię i pora. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, im cieplej jest na dworze, tym potrawy są lżejsze. Pojawia się więcej sałatek i zup, owoców i warzyw.

Cykoria jest warzywem niezbyt popularnym w Polsce. Wprawdzie kupić ją można w każdym super i hipermarkecie, ale mało kto wie, co można z niej przygotować. Nie każdemu też przypadnie do gustu, gdyż ma delikatny posmak goryczki. Jeśli jednak dodamy jej do sałatki, zupy czy użyjemy z innymi składnikami, robiąc choćby takie cykoreczki, ta goryczka nie będzie wyczuwalna. A cykorię warto jeść, bo nie dość, że jest niskokaloryczna (100 g cykorii to tylko 17 kcal), to jeszcze zawiera mnóstwo witamin, takich jak: A, B, B1, B2, C, E i K oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor, kwas foliowy. Cykoria wzmacnia odporność organizmu, obniża poziom cholesterolu, jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wzmacnia włosy i paznokcie, wspomaga trawienie.

Kilka dni temu, zrobiłam cykoreczki, a że zostało mi jeszcze trochę tego warzywa, postanowiłam je wykorzystać  i zrobić zupę. Pyszna, sycąca, bezmięsna, co ciekawe, gotowana nie na bulionie warzywno-mięsnym, tylko na mleku.

składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1 tacka cykorii (3 główki)
  • 1 por
  • 5 średnich ziemniaków (najlepsze są takie, z których po ugotowaniu nie robi się breja)
  • 3 szkl wody
  • 3 szkl mleka (użyłam 1,5%)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Do garnka wlewamy mleko i wodę, dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok 20 min. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojoną cykorię i por, tak długo, aż warzywa ładnie się zeszklą, a następnie przekładamy do garnka z ziemniakami. Całość gotujemy jeszcze ok 10 min. Po zdjęciu z palnika, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W oddzielnym naczyniu (tu rewelacyjnie sprawdza się butelka po dzieciach) dokładnie mieszamy żółtko i śmietanę. Można dodać odrobinę wody. Zaciągamy tym zupę.

Przed podaniem można posypać grzankami (pokrojone w kostkę pieczywo i podsmażone na odrobinie oliwy z oliwek) lub świeżymi ziołami.

Dodaj komentarz