Przepis na placuszki karaibskie

Dziś ewidentnie nie był dzień na śniadanie składające się z lekkiej sałatki. Potrzebowałam czegoś, co doda mi energii i w miarę szybko postawi mnie na nogi. Zmiksowałam więc to, co miałam w zasięgu ręki i co zazwyczaj sprawdza się w takich kryzysowych sytuacjach – najzwyklejszy na świecie banan i kilka innych składników. Wymyśliłam sobie coś, co moja córka nazwała placuszkami karaibskimi, a to pewnie za sprawą wiórków i oleju kokosowego.

składniki:

  • 4 łyżki mąki kokosowej (czyt. zmielone wiórki kokosowe)
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 banan

dodatki:

  • jogurt naturalny
  • rodzynki
  • borówki
  • lub inne dodatki

Wiórki kokosowe mielimy do konsystencji mąki (najlepiej użyć do tego starego, poczciwego młynka do kawy lub blendera). Dodajemy olej kokosowy, jajko i banana. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odmierzone porcje wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do zarumienienia po obu stronach.

Przed podaniem polewamy jogurtem, dodajemy ulubione (lub po prostu dostępne w domu) dodatki.

 

Dodaj komentarz