Przepis na najlepszy polski żurek

Nie ma świąt Wielkanocnych bez prawdziwego, polskiego żurku!

Dobry żurek, to dobrej jakości wędzone mięso i dobrej jakości zakwas. Zakwas kilka razy próbowałam robić sama w domu, jednak nigdy nie wyszedł mi taki, jaki chciałam, dlatego też kupuję gotowca. Jeśli podobnie jak ja chcecie ułatwić sobie życie, wybierajcie droższe zakwasy. Ich koszt to ok 4-6 zł w zależności od sklepu. Tańszych (ok 1,5-3 zł) nie polecam. Różnica cenowa nie jest jak widać duża, za to różnica w smaku jest kolosalna.

Przepisów na idealny żurek jest sporo, wielu z nich próbowałam, jednak w każdym czegoś mi brakowało. Po wielu modyfikacjach mogę śmiało powiedzieć, że w końcu udało mi się zrobić ten najlepszy! Sekretem jest dodanie pod koniec gotowania podsmażonego boczku (bez użycia tłuszczu) oraz suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków lub podgrzybków. Nadają one przyjemnego smaku i nieco zagęszczają konsystencję.

Przygotowanie żurku trwa dobre 3 godziny, najlepiej jednak smakuje następnego dnia.

Żurek warto jeść nie tylko na Wielkanoc. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w zakwasie, są świetnym lekiem na stany zapalne żołądka i jelit, hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, wykazują również działanie antynowotworowe.

składniki (na 4 l zupy):

  • 5 cm wędzonych żeberek
  • 8 białych kiełbas
  • 200 g boczku wędzonego-parzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 6-8 ziemniaków
  • 5 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 garście suszonych grzybów
  • zakwasu
  • sól i pieprz do smaku

Do dużego garnka wkładamy żeberka, białą kiełbasę, ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu ok 40 minut, a następnie odcedzamy, by pozbyć się ściętego białka, zwanego szumowiną. Do czystego wywaru dodajemy umyte pod bieżącą wodą mięso, czosnek oraz pokrojone warzywa. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy zakwas, majeranek oraz suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w kostkę i podsmażony (bez dodawania tłuszczu) boczek. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z czym podajemy żurek? najlepiej z ugotowanym jajkiem lub natką pietruszki.

Dodaj komentarz