Przepis na najlepsze pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to danie dość pracochłonne, dlatego też nie porywam się na nie zbyt często. Zazwyczaj stawiam na dania proste, szybkie i takie, które nie usidlą mnie na pół dni w kuchni. No cóż, tym razem uległam namowom domowników…

pierogi z mięsem

  • filet z kaczki (1 szt)
  • mięso wołowe (ok 250 g)
  • karkówka (ok 250 g)
  • cebula (użyłam białej, 2 szt)
  • czosnek (3-4 ząbki)
  • majeranek – suszony lub świeży (1 łyżki)
  • kolendra suszona (1 łyżka)
  • gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
  • sól do smaku
  • liście laurowe (3 szt)
  • ziele angielskie (4 kulki)

Skórę mięsa z kaczki nacinamy w kratkę i kładziemy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu dzięki czemu tłuszcz zawarty w skórze zacznie się wytapiać, a skórka stanie się złota, aromatyczna i chrupiąca. Po mniej więcej 5-8 minutach (w zależności od rodzaju kuchenki), filet przekładamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia na powstałym tłuszczu. Tłuszczu nie wylewamy, przyda nam się później!

Podsmażony filet z kaczki przekładamy do niewielkiego garnka, dokładamy mięso wołowe oraz karkówkę i zalewamy wodą do wysokości mięsa. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy na średnim ogniu do czasu aż mięso zmięknie.

Kiedy mięso stanie się kruche wyciągamy je z wody, a kiedy ostygnie, przeciskamy przez maszynkę.

Na patelni, na której uprzednio smażyliśmy kaczkę, podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Zarumienione warzywa dodajemy do mięsa, całość doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami – majerankiem, kolendrą gałką oraz solą. Odkładamy na chwilę, by smaki nieco się przegryzły.

W międzyczasie przygotowujemy…

ciasto na pierogi

  • mąka pszenna (2 szkl)
  • wrząca woda (3/4 szkl)
  • sól (ok 1/2 łyżeczki)
  • oliwa (ok 4 łyżek)

Do mąki stopniowo dodajemy wrzącą wodę (mieszamy za pomocą łyżki, aby się nie oparzyć), sól oraz oliwę i mieszamy. Kiedy woda nieco ostygnie, wyrabiamy ciasto ręką, do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodanie oliwy sprawia, że cisto staje się bardziej plastyczne i daje się łatwo formować. Stół co jakiś czas oprószamy mąką, aby ciasto nam się nie przykleiło. Aby ułatwić sobie nieco pracę, ciasto warto podzielić na mniejsze części, dzięki czemu łatwiej nam będzie je rozwałkowywać na cienkie placki.

Jeśli dużo pichcicie warto pomyśleć o zakupie dobrego robota kuchennego, które takie czynności jak wyrobienie ciasta, wykona za nas.

Za pomocą szklanki wykrajamy kółka, do środka których wkładamy odpowiednią ilość farszu, palcami zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Kiedy pierogi zaczną wypływać gotujemy je jeszcze 2-3 minuty.

Miłośników słodkich potraw, zapraszam na pierogi z jagodami

 

Dodaj komentarz