Przez ostatnie dni jadaliśmy niemalże non stop schłodzone owoce, szczególnie arbuzy. W takie upały, po prostu nikt nie miał ochoty na nic innego.
Dziś upały nieco odpuściły, można więc było postać chwilę w kuchni, zrobić smaczny i bardziej treściwy posiłek. W ruch poszły świeże warzywa, nieco zeszklone na oleju kokosowym, który przez wysokie temperatury zmienił stan skupienia ze stałego w ciekły. Do tego lekki makaron ryżowy. Całość skropiona została sokiem z cytryny, dzięki czemu danie stało się przyjemnie aromatyczne.
składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 3 ziemniaki (opcjonalnie)
- makaron ryżowy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki sosy rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 cytryny
- pieprz do smaku
Umyte i pokrojone warzywa podsmażamy na oleju kokosowym przez ok 4-5 minut. Dodajemy sos rybny i sojowy. Trzymamy na średnim ogniu kolejne 4-5 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Podajemy z makaronem ryżowym, ozdabiamy świeżą kolendrą.
Co o tym myślisz?