Proste i smaczne danie jednogarnkowe – warzywa skropione cytryną z makaronem ryżowym

Przez ostatnie dni jadaliśmy niemalże non stop schłodzone owoce, szczególnie arbuzy. W takie upały, po prostu nikt nie miał ochoty na nic innego.

Dziś upały nieco odpuściły, można więc było postać chwilę w kuchni, zrobić smaczny i bardziej treściwy posiłek. W ruch poszły świeże warzywa, nieco zeszklone na oleju kokosowym, który przez wysokie temperatury zmienił stan skupienia ze stałego w ciekły. Do tego lekki makaron ryżowy. Całość skropiona została sokiem z cytryny, dzięki czemu danie stało się przyjemnie aromatyczne.

składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 3 ziemniaki (opcjonalnie)
  • makaron ryżowy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki sosy rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 cytryny
  • pieprz do smaku

Umyte i pokrojone warzywa podsmażamy na oleju kokosowym przez ok 4-5 minut. Dodajemy sos rybny i sojowy. Trzymamy na średnim ogniu kolejne 4-5 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Podajemy z makaronem ryżowym, ozdabiamy świeżą kolendrą.

 

3 przemyślenia o “Proste i smaczne danie jednogarnkowe – warzywa skropione cytryną z makaronem ryżowym

  1. Bardzo fajne danie o azjatyckim zabarwieniu. 😉 Sok z cytryny jak najbardziej musi być! Fajnie że przyprawione sokiem z cytryny. 😉 W ogóle sok z cytryny to jedna z naszych ulubionych przypraw i fajny ‚wynalazek’ jeśli chodzi o gotowanie – przydaje się szczególnie kiedy nie chcemy, żeby grzyby lub warzywa sczerniały po umyciu i obraniu. Jeśli skropimy sokiem z cytryny np. obranego banana albo jabłko – nie będą ciemniały 🙂 Czy też to stosujesz? 🙂

    • Kurczaka możesz spokojnie dodać 🙂 Sos rybny dostaniesz niemal wszędzie, pytanie tylko jaki? Odkąd odkryłam prawdziwy wietnamski, innego już nie kupuję. Zapach, wygląd i smak zupełnie inny!

Dodaj komentarz