Potrawka ze skrzydełek kurczaka z warzywami, ryżem i sałatką z żółtej fasolki

Większość z nas chce być fit, co wcale nie oznacza, że wszystko co jemy, zawsze musi być fit. Ta teoria baaaaaaaardzo mi się podoba i dlatego też od czasu do czasu i my pozwalamy sobie na nieco cięższe jedzenie.

Dziś przepyszne, aromatyczne skrzydełka z kurczaka, z cudownie mięciutkim mięsem, do tego ryż pełnoziarnisty i sałatka z fasolką szparagową. Jakby nie patrzeć porządna porcja białka na jednym talerzu.

składniki:

  • 700 g skrzydełek lub udek z kurczaka

marynata do drobiu:

  • 1/3 szkl oleju (np. rzepakowego)
  • 5łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru (w proszku)
  • 1/2 łyżeczki czosnku (w proszku)
  • 1 łyżka przyprawy do żeberek (skład: sól, papryka słodka i ostra, imbir, czosnek, gorczyca biała, cukier, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon)
  • mielona papryka ostra – ilość wedle uznania
  • szczypta soli
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1/2 szkl wody
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka

Wszystkie składniki marynaty mieszamy w średniej wielkości misce, dokładamy skrzydełka i mieszamy tak, by cała marynata obtoczyła mięso. Miskę przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na min godzinę (najlepiej na całą noc).

Na rozgrzaną patelnię przekładamy skrzydełka wraz z marynatą, smażymy na złoty kolor. Dodajmy pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, pietruszkę i marchewkę, po czym dolewamy wino, wodę i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż warzywa staną się miękkie.

 

sałatka z fasolki szparagowej i pomidora z dodatkiem bazylii:

  • 500 g fasolki szparagowej (użyłam żółtej)
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżej mięty
  • 1-2 pomidory
  • opcjonalnie ugotowanej na twardo jajka

Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie (najlepsza al’dente!) i studzimy. W miseczce robimy sos winegret – oliwę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Całość porządnie mieszamy.

Do miski wrzucamy fasolkę, dodajemy pokrojone pomidory, polewamy sosem winegret i dokładnie mieszamy. Na wierzch posypujemy świeżą bazylią.

 

Danie podajemy z ugotowanym ryżem.

 

Majka, dzięki za inspirację!

 

Dodaj komentarz