Większość z nas chce być fit, co wcale nie oznacza, że wszystko co jemy, zawsze musi być fit. Ta teoria baaaaaaaardzo mi się podoba i dlatego też od czasu do czasu i my pozwalamy sobie na nieco cięższe jedzenie.
Dziś przepyszne, aromatyczne skrzydełka z kurczaka, z cudownie mięciutkim mięsem, do tego ryż pełnoziarnisty i sałatka z fasolką szparagową. Jakby nie patrzeć porządna porcja białka na jednym talerzu.
składniki:
- 700 g skrzydełek lub udek z kurczaka
marynata do drobiu:
- 1/3 szkl oleju (np. rzepakowego)
- 5łyżek miodu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru (w proszku)
- 1/2 łyżeczki czosnku (w proszku)
- 1 łyżka przyprawy do żeberek (skład: sól, papryka słodka i ostra, imbir, czosnek, gorczyca biała, cukier, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon)
- mielona papryka ostra – ilość wedle uznania
- szczypta soli
- 50 ml czerwonego wina
- 1/2 szkl wody
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w średniej wielkości misce, dokładamy skrzydełka i mieszamy tak, by cała marynata obtoczyła mięso. Miskę przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na min godzinę (najlepiej na całą noc).
Na rozgrzaną patelnię przekładamy skrzydełka wraz z marynatą, smażymy na złoty kolor. Dodajmy pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, pietruszkę i marchewkę, po czym dolewamy wino, wodę i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż warzywa staną się miękkie.
sałatka z fasolki szparagowej i pomidora z dodatkiem bazylii:
- 500 g fasolki szparagowej (użyłam żółtej)
- oliwa
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżej mięty
- 1-2 pomidory
- opcjonalnie ugotowanej na twardo jajka
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie (najlepsza al’dente!) i studzimy. W miseczce robimy sos winegret – oliwę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Całość porządnie mieszamy.
Do miski wrzucamy fasolkę, dodajemy pokrojone pomidory, polewamy sosem winegret i dokładnie mieszamy. Na wierzch posypujemy świeżą bazylią.
Danie podajemy z ugotowanym ryżem.
…
Majka, dzięki za inspirację!
Co o tym myślisz?