Potrawka z cukinii i fasolki szparagowej z pęczakiem

Cukinia, nazywana też kabaczkiem to nic innego, jak jedna z odmian dyni zwyczajnej. Na polskich stołach podawana jest w wersji surowej, gotowanej, duszonej, marynowanej, pieczonej lub smażonej. Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych (100 g cukinii to ok 15 kcal), dzięki czemu są chętnie spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Zawierają witaminę B1, C, PP, karoten, sprzyjają przemianie materii oraz odkwaszają organizm.

Ostatnimi dniami miałam wielką ochotę na ciepłe danie z cukinią, popularne leczo, choć w wersji bezmięsnej. Niestety cena kabaczka w sezonie zimowym jest bardzo wysoka, ok 22-25 zł/kg. Udało mi się jednak trafić na promocję, 14 zł/kg, a więc nabyłam dwie spore sztuki.

składniki (porcja dla 3 osób):

  • 1 duża cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 6-8 pieczarek
  • 2 szkl zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (w sezonie oczywiście najlepsze będą pomidory świeże)
  • 2 łyżki przyprawy pomidory z bazylią i czosnkiem (ostatnie moje odkrycie!)
  • sól do smaku
  • 1,5 szkl kaszy pęczak

Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej (najlepiej robić to od razu w garnku, o pojemności ok 2 l). Dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, cukinię oraz przyprawę, trzymamy na małym ogniu przez ok 5 min. Całość zalewamy pomidorami wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i dusimy tak długo, aż warzywa zmiękną (ok 20-30 min). Na koniec doprawiamy do smaku solą.

Podajemy z ugotowaną kaszą.

Smacznego!

Dodaj komentarz