Porzeczkowy koktajl na mleku migdałowym

Jak to dobrze, że mam tak pojemną zamrażalkę! Nie ma nic przyjemniejszego niż w sezonie jesienno-zimowym cieszyć się smakiem letnich rarytyasów. Czarne porzeczki zebrane z działki rodziców nie mają w sobie równych.

Koktajle warzywne lub warzywno-owocowe zazwyczaj robię na bazie wody lub soku ze świeżo wyciśniętych cytrusów. Koktajle owocowe na bazie soku, wody lub jogurtu (maślanki, kefiru albo mleka). Dziś użyłam mleka migdałowego, który ma bardzo przyjemny, lekko słodkawy smak. Koktajl stał się więc całkowicie wegański! No i pachnący Indiami kardamon, który w medycynie ajurwedyjskiej stosowany jest między innymi przy problemach trawiennych i wszelkiego rodzaju infekcjach.

  • mleko migdałowe
  • czarna porzeczka
  • miód (opcjonalnie)
  • kardamon (do smaku, ilość wedle uznania)

Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, wystarczy dodać nieco wody.

Dodaj komentarz