Kotlet rybny podany w bułce w towarzystwie świeżych warzyw, do tego domowej roboty sos tatarski to świetny pomysł na obiad, szczególnie taki weekendowy, że o pikniku już nie wspomnę.
Wykonanie jest bardzo proste, przy dobrej organizacji spokojnie powinniśmy wyrobić się w 30 minut. Produkty są ogólnodostępne i niezbyt drogie, a co najważniejsze – wiemy, co jemy!
potrzebne składniki:
- mini bułki
- rukola
- pomidor koktajlowy (lub inny)
- żółty ser
- filet z dorsza (lub innej ryby. Jeśli używamy mrożonej, pamiętajmy o wcześniejszym rozmrożeniu i odciśnięciu nadmiaru wody!)
- sos tatarski (przepis poniżej)
przepis na panierowanego dorsza:
- filet z dorsza
- jajko
- bułka tarta
- przyprawa do ziemniaków i frytek (skład: sól, czosnek, kolendra, papryka słodka, kminek, majeranek, liście kopru, cząber, koper nasiona, pieprz czarny, chili) lub inne dowolne przyprawy
- olej (np. rzepakowy, niewielka ilość)
Fileta kroimy na kawałki wielkości mini bułek, posypujemy przyprawami a następnie moczymy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach na złoty kolor. Ryby zamiast smażenia można także zapiec w piekarniku, będzie nieco dłużej, ale za to w wersji fit. Usmażone filety przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
przepis na sos tatarski:
- cebula (1 mała)
- ogórek konserwowy (1 duży lub kilka korniszonów)
- grzyby marynowane (5-6 szt)
- koperek (2 łyżki)
- majonez (3 łyżki)
- musztarda (1 łyżeczka)
- sól i pieprz do smaku
Cebulę, ogórka i grzybki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy majonez, musztardę, posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
Jak zrobić burgera?
Bułkę kroimy na pół i podpiekamy do chrupkości (dosłownie kilka minut) w piekarniku lub na grillu. Na dolnej część bułki układamy rukolę, panierowaną rybę, ser, sos tatarski i plaster pomidora. Przykrywamy drugą połówką bułki.
Voila!
W poszukiwaniu innych, smacznych inspiracji, nie tylko na obiad zapraszam na bloga
Co o tym myślisz?