Pokusa Janssona – klasyczna szwedzka zapiekanka

Janssons Frestelse czyli „Pokusa Janssona” to obowiązkowa, klasyczna potrawa której na szwedzkim, świątecznym stole zabraknąć nie może. Wykonana z niezwykle prostych składników, ziemniaków i cebuli, z dodatkiem anchois, masła i śmietany stanowić może samodzielny posiłek, może być także traktowana jako dodatek na przykład do ryb lub słynnych szwedzkich klopsików.

Przepis na tą niezwykle prostą zapiekankę podsunął nam szef kuchni, Michał Godyń podczas spotkania w Ambasadzie Szwecji, gdzie rozmawialiśmy o szwedzkiej kulturze i kuchni…

pokusa Janssona

  • ziemniaki (10 szt)
  • cebula (2 średnie)
  • masło (100 g czyli pół kostki)
  • anchois o smaku korzennym (można zastąpić szprotkami, ilość wedle uznania, u mnie 6 szt)
  • śmietana 30% (400-500 ml)
  • bułka tarta (do posypania na wierzch)
  • sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania:

ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy do czasu zarumienienia na trzech łyżkach masła. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy starte ziemniaki, podsmażoną cebulę i gotujemy na średnim ogniu ok 8 minut. Mieszankę co pewien czas mieszamy nie dopuszczając tym samym do jej przypalenia. Pod koniec gotowania dodajemy drobno pokrojone anchois. Niestety nie udało mi się kupić tych, o smaku korzennym dlatego też do mieszanki dodałam odrobinę gałki muszkatołowej i cynamonu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem *najlepiej świeżo mielonym).

Tak przygotowaną masę przekładamy na naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy bułką tartą i wiórkami masła. Pieczemy ok 60-75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia może różnić się w zależności od rodzaju piekarnika.

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalne dania wigilijne, koniecznie spróbujcie śledzi w sosie z kawy – będziecie zachwyceni!

 

Dodaj komentarz