Wczoraj Patryk poprosił mnie o zrobienie Tiramisu. Jednym z jego głównych składników są żółtka. Z białkami zazwyczaj jest problem i często po prostu się je od razu wylewa, albo odstawia w szklaneczce do lodówki z nadzieją, że może się do czegoś przydadzą. Tylko, że to „może” może nigdy nie nadejść i ostatecznie, białko po spędzeniu kilku dni w lodówce i tak nadaje się już tylko do wylania.
Białko można jednak wykorzystać do zrobienia szybkiego, smacznego i bardzo zdrowego dania jak choćby omletu białkowego z dowolnymi warzywami czy szynką, można też zrobić pyszne placki. Zainspirowana przepisem Magdy B. postanowiłam zrobić właśnie takie zdrowe, dietetyczne placuszki białkowe z bananem i płatkami owsianymi, które dostarczą nam energię na resztę dnia.
Takie placki warto jednak jeść na bieżąco zaraz po zrobieniu, bo podgrzane nie są już takie smaczne.
składniki:
- białko z 4 jajek
- 1 banan
- 6 łyżek płatków owsianych
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki stewii
- dowolne owoce (użyłam brzoskwini)
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- olej (użyłam kokosowego)
Wszystkie składniki blendujemy. Nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy po obu stronach. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręcznik kuchenny, który świetnie chłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym i dowolnymi owocami. Smacznego!
Co o tym myślisz?