Piątkowy obiad – zapiekanka ze szpinakiem w cieście filo

Piątkowe, bezmięsne obiady zawsze stanowiły u mnie pewien problem. Najczęściej robiłam rybę, do tego ziemniaczki i surówka lub sałatka. Odkąd nie jem mięsa (w listopadzie będzie to już rok!) pomysłów nie tylko obiadowych, mam zdecydowanie więcej 😉 Jakby to powiedzieć, rozwinęłam się kulinarnie.

Jako że dziś piątek, zamiast ryby przygotowałam zapiekankę. Ciekawa masa szpinakowa w towarzystwie pomidorów świetnie komponowały się z chrupiącym filo. Danie treściwe, dlatego też nie ma co szaleć z wielkością nakładanej na talerz porcji. Do kolacji na pewno głodna nie będę 🙂

Do popicia barszcz czerwony.

składniki:

  • 3 jajka
  • 450 g szpinaku (1 opak, użyłam mrożonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g fety
  • 1 małe opak serka wiejskiego
  • 3 cebule dymki
  • 2 łyżki koperku
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • 3 pomidory
  • 1 pak ciasta filo

W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę, serek wiejski, posiekaną dymkę, koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Foremkę do pieczenia wykładamy ciastem filo tak, by brzegi wychodziły poza naczynie. Ciasto natłuszczamy delikatnie tłuszczem (użyłam masła, rozprowadzałem je za pomocą pędzelka kuchennego, ale można też użyć tłuszczu w spreju). Na ciasto nakładamy połowę masy szpinakowej, na nią kładziemy połowę porcji pokrojonych w plastry pomidorów, ponownie masę szpinakową  i pozostałe pomidory. Wierch przykrywamy arkuszami ciasta filo i ponownie natłuszczamy.

Foremkę przykrywamy papierem do pieczenia (dzięki temu ciasto nie będzie spieczone). Zapiekamy przez ok 55 min w temperaturze 180 °C.

 

 

zapiekanka-z-filo2

 

zapiekanka-z-filo3

 

 

 

wartości odżywcze:

1 kawałek zawiera: 216 kcal, 9 g tłuszczów, 21 g węglowodanów, 5 g błonnika, 15 g białka.

Dodaj komentarz