Jamie Oliver – prosty i smaczny przepis na pastę z makreli

Idealny dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa – pasta z makreli według przepisu Jamiego Olivera!

składniki na pastę z makreli:

  • średniej wielkości wędzona makrela (ok 300 g)
  • 1 łyżka chrzanu kremowego
  • 1 opakowanie (200 g)  kremowego serka tupu Almette (użyłam śmietankowego)
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • mały pęczek rzodkiewek
  • 1/2 cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie łyżka oliwy dobrej jakości

pasta-z-makreli2składniki na pastę z makreli

Do miseczki wkładamy mięso z makreli pozbawione ości i skóry, chrzan, serek i natkę pietruszki. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok, całość miksujemy. Przekładamy do salaterki, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce ok 30 minut.

Przed podaniem skrapiamy oliwą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z pokrojoną rzodkiewką i chrupiącym pieczywem.

Jeśli lubicie przepisy autorstwa Jamiego zachęcam Was do spróbowania curry w dwóch wersjach

 

Dodaj komentarz