Pak choi z krewetkami, paluszkami krabowymi i sezamem

Pak choi, której właściwa nazwa to kapusta właściwa chińska to jedno z najpopularniejszych warzyw używanych w kuchni chińskiej. Dodaje się ją do zup lub smażonego mięsa. Pak choi przypomina wyglądem kapustę pekińską, jest od niej jednak mniejsza, ma ciemnozielone gładkie liście i białe chrupiące łodygi. Jest bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza, a także witamin z grupy B i C.

Wczoraj zrobiłam z niej fajne danie na ciepło, z krewetkami i sezamem. Przy zakupie warto pamiętać, że kapusta pak choi podczas smażenia (gotowania także) kurczy się podobnie jak szpinak, więc warto kupić jej więcej.

potrzebne nam będą (składniki na 2 małe porcje):

  • 1 opakowanie kapusty Pak Choi
  • 1 średnie opakowanie krewetek królewskich
  • 4 paluszki krabowe surimi
  • 1 ząbęk polskiego czosnku
  • 4 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy nasze krewetki (jeśli używacie mrożonych koniecznie trzeba je dokładnie rozmrozić a następnie jeszcze dokładniej wytrzeć, aby pozbyć się nadmiaru wody. Najlepiej to zrobić zawijając krewetki w papierowy ręcznik kuchenny). Podsmażamy ok 3 minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz (najlepiej świeżo zmielonym, gdyż ma intensywniejszy smak) oraz posiekaną natkę pietruszki. Przekładamy do miseczki. Kapustę myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem kuchennym, kroimy na paski i wrzucamy na patelnię, na której przed chwilą smażyliśmy krewetki, dodając kolejne 2 łyżki oliwy. Dodajemy porozrywane w palcach paluszki krabowe, sezam i sos sojowy. Całość trzymamy na patelni ok 3 minut. Pak Choi przekładamy na talerz, dodajemy krewetki. Całość posypujemy odrobiną sezamu. To danie rewelacyjnie smakuje z dodatkiem świeżego, zielonego ogórka oraz marynowanym imbirem.

Smacznego!

Dodaj komentarz