Owsianka z cynamonem, migdałami i rabarbarem

Środek maja, za oknem deszcz zamiast słońca i „aż” 8 stopni. Nie wiem czy płakać, czy mimo wszystko cieszyć się, że to jednak nadal temperatura na plusie.

Zamiast lekkiej, orzeźwiającej sałatki na śniadanie, dziś sięgnęłam po coś sprawdzonego, co nie tylko rozgrzeje mnie od środka, ale też doda mi energii na resztę dnia – płatki owsiane i cynamon. Do tego ciepła woda z cytryną, imbirem i listkami mięty… powinno być dobrze 🙂

Owsianka – jej podstawą są płatki owsiane, krowie lub roślinne mleko a dla tych którzy liczą kalorie – woda. Dodatkami zazwyczaj świeże lub suszone owoce, orzechy, nasiona chia, miód. U mnie z każdego po trochu – świeży rabarbar, suszone śliwki, migdały, słodki miód i rozgrzewający cynamon. Połączenie doskonałe, na dodatek w zaledwie kilka minut 🙂

przepis na owsiankę:

  • mleko migdałowe (lub inne roślinne albo krowie)
  • płatki owsiane (użyłam górskich)
  • rabarbar
  • śliwki suszone
  • cynamon
  • migdały w płatkach
  • miód

Płatki owsiane mieszamy z mlekiem i gotujemy do idealnej dla nas konsystencji. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone, suszone śliwki.

Rabarbar obieramy z włókien, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na papier do pieczenia, blachę lub do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczony rabarbar polewamy płynnym miodem, posypujemy cynamonem i migdałami.

Owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy rabarbar z dodatkami.

Na zdrowie!

Jeśli szukasz pomysłów na owsiankę, zajrzyj na bloga i kilka moich propozycji.

Dodaj komentarz