Owsianka na mleku kokosowym z papają i żurawiną

Ile ludzi, tyle wersji owsianek. Typową owsiankę robi się na mleku, niektórzy robią ją także na wodzie, ale wtedy nie smakuje tak dobrze. Ja swoją, zrobiłam na mleku kokosowym, które zostało mi z dnia wczorajszego.

potrzebne składniki:

  • pół puszki mleka kokosowego
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki stewii (naturalny słodzik, zamiennik cukru ale zamiast tego możecie dodać łyżkę miodu)
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka kandyzowanej papai
  • szczypta soli

Płatki owsiane mieszamy z mlekiem i szczyptą soli i gotujemy ok. 5-7  minut. Nie lubię płatków ani za mocno rozgotowanych, ani o bardzo gęstej konsystencji, więc ten czas jest dla mnie idealny. Jeśli owsiankę robicie po raz pierwszy, najlepiej co jakiś czas próbujcie i zobaczcie czy smak i konsystencja Wam odpowiada. Po zagotowaniu dodajemy stewię, mieszamy i przekładamy do miseczki. No i tu macie pełną dowolność co na nią położycie. Mogą to być świeże owoce, bakalie, orzechy, dżemy. Ja dziś mocno zgrzeszyłam i dodałam to, czego jeść mi nie wolno czyli suszoną żurawinę, rodzynki i papaję. OOOOOOOOOj takie pyszne było!!

Taka owsianka przygotowana na mleku, to świetne źródło energii dla osób aktywnych, szczególnie biegaczy, kulturystów czy kolarzy. Posiada niski indeks glikemiczny ale za to ma dużą wartość odżywczą. Jest niskokaloryczna (no chyba, że dodacie do niej mnóstwo słodkich rzeczy) i zapewnia uczucie sytości na długi czas.

Dajcie znać jak Wam smakowało 🙂

 

 

Dodaj komentarz