Owocowy deser z jogurtem, orzechami włoskimi i tapioką

Ajajaj, na samo wspomnienie tego deseru aż mi ślinka cieknie! Na szczęście robi się go bardzo szybko i to jeszcze ze składników, które zazwyczaj w domu zawsze mam. Jest to fajny, smaczny, lekki i zdrowy deser, którym możecie zaskoczyć niespodziewanych gości. Jest on też świetnym pomysłem na drugie śniadanie.

potrzebne nam będą:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 kiwi
  • łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka ugotowanej w mleku tapioki
  • 2 łyżki zmiksowanych ze świeżą miętą truskawek
  • jeśli lubicie miód możecie 1 łyżeczkę, nie za dużo, aby deser nie był za słodki

W szklance układamy warstwami: jogurt, na to obrane ze skórki i pokrojone kiwi, orzechy włoskie, ugotowaną w mleku i lasce wanilii tapiokę (warto ugotować jej ciut więcej i od razu zrobić budyń waniliowy🙂 ). W pojemniczku miksujemy truskawki (w zimie ciężko o truskawki prosto z pola, więc użyłam mrożonych. Tych importowanych z krajów europejskich nie kupuję) i powstałym sosem polewamy składniki w szklance. Jeśli możecie i lubicie jeść miód, możecie delikatnie posłodzić nim powstały deser.

Smacznego!

2 przemyślenia o “Owocowy deser z jogurtem, orzechami włoskimi i tapioką

Dodaj komentarz