Owoce smażone na maśle podane – pomysł na deser

Absolutnie wyjątkowy, absolutnie nietuzinkowy i nieziemsko smaczny deser – idealny dla wyjątkowej osoby…

składniki:

  • 1 łyżka masła (82%)
  • 1 mango
  • 1 banan
  • 1/2 świeżego ananasa (lub z puszki)
  • 1/2 grejpfruta
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)
  • szczypta proszkowanego imbiru
  • szczypta proszkowanego kardamonu

dodatki: lody śmietankowe, świeża bazylia lub mięta do dekoracji

Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojone w grubą kostkę owoce (średni ogień, ok 4 minut). Pod koniec smażenia dodajemy cukier, sok z limonki, przyprawiamy delikatnie imbirem i kardamonem. Kiedy sos zacznie gęstnieć, patelnię ściągamy z ognia.

smażone owoce, fot. Joanna Schrade

Tak przygotowane ciepłe owoce podajemy z zimnymi lodami, dekorujemy listkami mięty lub bazylii. Podajemy od razu.

Dodaj komentarz