Naleśniki z mąki jaglanej z sosem wiśniowym, imbirem i miodem

Naszła mnie dziś ochota na naleśniki. To zawsze dobry i sprawdzony sposób na szybki, całkiem lekki obiad, wszak nie zawsze musi być mięcho i pyry 😉

Tym razem zamiast standardowej wersji z mąką pszenną postanowiłam, że poeksperymentuję z mąką jaglaną, którą ostatnio nabyłam drogą kupna w jednym z marketów. Do tego nieco jogurtu naturalnego i spora ilość sosu wiśniowego z imbirem i miodem, które mam nadzieję pomogą mi w walce z przeziębieniem. No i cóż… smacznie było 🙂

przepis na sos wiśniowy:

  • wiśnie (użyłam mrożonych, bez pestek, 450 g)
  • imbir (ok 4 cm)
  • miód (3-4 łyżki, sos powinien być kwaskowaty i jedynie przełamany odrobiną słodkości, wtedy smakuje najlepiej)

Lekko rozmrożone wiśnie przekładamy do blendera, dodajemy pokrojony imbir i miód. Całość miksujemy.

przepis na naleśniki:

  • mąka jaglana (1 szkl)
  • mleko (1 szkl, użyłam krowiego bez laktozy, ale może być każde inne na przykład ryżowe lub migdałowe)
  • jajko (1 szt)
  • olej (użyłam rzepakowego, 1/4 szkl lub każdorazowo mała ilość patelnię)
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, najlepiej użyć do tego celu miksera, który dodatkowo napowietrzy mieszankę naleśnikową dzięki czemu naleśniki będą puszyste.

Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię, za pomocą chochli (czyli łyżki do nalewania zupy) nakładamy porcję ciasta naleśnikowego. Jedna niepełna chochla to jeden naleśnik. Gdy na dolnej warstwie naleśnika zaczną tworzyć się brązowe plamki, naleśnika przekładamy na drugą stronę. I tak jedno po drugim aż do zużycia całego ciasta.

Tak przygotowane naleśniki podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i sosem wiśniowym, zdobimy listkiem świeżej mięty.

Szukasz innych przepisów na naleśniki, zajrzyj na bloga

 

Dodaj komentarz