Najlepszy farsz na pierogi – z łososiem i suszonymi pomidorami – przepis

Kilka dobrych lat temu, w zeszycie kucharskim mojej mamy, znalazłam przepis na niecodzienny farsz, który od razu podbił moje serce. Uwielbiam łososia, wiedziałam więc, że będzie to coś idealnego dla mnie. Nie myliłam się i śmiało mogę powiedzieć, że jest to najlepszy farsz do pierogów, jaki w życiu jadłam! Śmiało mogę też powiedzieć, że pierogi z łososiowym farszem znikają u nas ze świątecznego stołu jako pierwsze (a wcale nie jest ich mało!!)

farsz-losos1

najlepszy farsz do pierogów

  • surowy łosoś norweski (filety, 150 g)
  • wędzony łosoś norweski (150 g)
  • cebula (50 g )
  • suszone pomidory w oleju (50 g)
  • koperek (1/2 pęczka)
  • 1/2 cytryny
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru

Filety i cebulę drobno posiekać, dodać pokrojone pomidory i koperek. Doprawić do smaku cytryną, ewentualnie dodać odrobinę cukru. Całość dokładnie pomieszać i odstawić do lodówki na ok 30 minut.

Taki farsz świetnie pasuje zarówno do pierogów, jak i do pasztecików.

Jeśli lubisz łososia, spróbuj także sałatki z rukolą, suszonymi pomidorami i łososiem

 

 

 

Dodaj komentarz