Prawdziwie grecka musaka – przepis

Musaka to jedna z najbardziej znanych, tradycyjnych potraw z których słynie Grecja. Podstawowymi składnikami tej śródziemnomorskiej zapiekanki są bakłażany, mięso mielone, pomidory, ziemniaki, sos beszamelowy i oczywiście aromatyczne przyprawy.

Kiedy kilka lat temu byliśmy na Rodos, zupełnie przypadkowo natknęliśmy się na niewielką knajpkę schowaną z dala od głównych, uczęszczanych przez turystów ulic. Naszą uwagę zwrócił fakt, że gośćmi owej restauracji byli głównie miejscowi, zero turystów. To zawsze dobrze wróży. Zajęliśmy jedyny wolny, niewielki stolik usytułowany pod przepiękną bugenwillą i bez zaglądania w kartę zamówiliśmy to, co w Grecji najbardziej lubimy – kalmary, sałatkę grecką, musakę i oczywiście frappe. Z tak idealnie wyważonymi smakami, z taką pasją gotowania wyczuwalną w każdym kęsie nie spotkałam się w żadnej innej tawernie. Mimo próbowania innych potraw w innych miejscach, zawsze powracaliśmy do tej z zaułka. Bezustannie przez blisko dwa tygodnie a także i potem, podczas kolejnych naszych podróży na Rodos.

Ostatniego dnia naszego pobytu na greckiej wyspie poprosiłam właściciela a zarazem kucharza o przepis na musakę, której smak pamiętam po dziś dzień. Ku mojej uciesze, Nilus podzielił się ze mną swoją recepturą, a ja posyłam ją dziś dalej w świat…

musaka – przepis i składniki:

  • bakłażan (400 g)
  • mięso mielone (400 g)
  • masło
  • bułka tarta
  • oliwa dobrej jakości
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
  • dojrzałe pomidory (ok 6 szt)
  • liść laurowy (1-2 szt)
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • cebula (1 średnia)
  • jajka (2 szt)
  • czerwone wino (4 łyżki)
  • bulion warzywny (1/2 szkl)
  • ziemniaki (najlepiej sałatkowe, czyli takie co to się nie rozpadają 1,5 kg)
  • twardy ser (np. grana padano, parmezan)
  • gałka muszkatołowa (2 płaskie łyżeczki)
  • cynamon (2 płaskie łyżeczki)
  • sól (do smaku, ilość wedle uznania)
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • natka pietruszki

jak zrobić musakę:

ziemniaki obrać, pokroić na grubsze talarki i usmażyć na oleju jak frytki (w wersji fit – po prostu ugotować). Bakłażany pokroić na plastry, obtoczyć w mące i podsmażyć na gorącej oliwie, a następnie przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju (lub oliwie), dodać mięso mielone i podsmażyć. Dolać czerwonego wina, przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, cynamonem i liściem laurowym. Pogotować ok 5 minut a następnie dodać koncentrat i drobno posiekane pomidory. Dolewamy bulion i redukujemy. Gdy płyn odparuje dodajemy posiekaną pietruszkę, część startego sera a na końcu skłócone jajka. Całość mieszamy.

Formę do zapiekania wysypujemy bułką tartą i rozkładamy na niej warstwę ziemniaków, po czym przyprawiamy solą, pieprzem i gałką oraz kolejną częścią sera. Na część ziemniaczaną nakładamy warstwę mięsną oraz bakłażany. Ponownie przyprawiamy solą, pieprzem i serem. Ostatnią warstwę stanowi beszamel i kolejna warstwa sera. Na wierzch kładziemy cienkie plastry masła.

Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoto-brązowy kolor.

„„„„„„„„„„„„„„„

Szukasz innych inspiracji na obiad? Znajdziesz je na blogu 

 

 

Dodaj komentarz