Mus z kaszy jaglanej i awokado z dodatkiem granatu

Jakiś czas temu przeglądając dodatek do Gazety Wyborczej – „Palce lizać”, natknęłam się na fajny przepis, którego autorem jest Marek Zaremba. Bardzo lubię połączenie składników, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasują, po czym okazuje się, że jest to połączenie idealne. Przepis nieco zmodyfikowałam.

W zasadzie nie wiem czy owo danie zaklasyfikować jako śniadanie, deser czy kolację. Pewne jest jedno –  jest ono i smaczne i zdrowe.

Kasza jaglana na nowo powraca do łask, chociaż znana jest od wieków. Kiedyś kojarzona była z posiłkiem w rodzinach ubogich, dziś jest popularna, szczególnie wśród alergików i osób prowadzących zdrowy tryb życia.

Kasza jaglana, jako jeden z nielicznych produktów spożywczych zawiera krzemionkę, która pozytywnie wpływa na stawy. Zapobiega odwapnianiu kości, przyspiesza regenerację po urazach, dlatego też polecana jest osobom uprawiających wszelakie sporty. Jako jedyna z kasz posiada właściwości zasadotwórcze, powinna być więc spożywana przez osoby z zakwaszeniem organizmu.

potrzebne składniki (porcja dla 3 osób):

  • 1 owoc granatu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu lub stewii
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy słodzik i kurkumę. Podgrzewamy. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, awokado i sok z cytryny. Całość miksujemy na gładki mus. Przekładamy do szklaneczki, posypujemy pestkami granatu, ozdabiamy listkiem mięty.

Smacznego!

2 przemyślenia o “Mus z kaszy jaglanej i awokado z dodatkiem granatu

Dodaj komentarz